LIVADA SUPERINTENSIVĂ DE PRUN: I. NOȚIUNI DE BAZĂ

08.07.2020

Deși ne-am deprins toți să plantăm prunul în livadă după o schemă clasică de plantare de 5 m între rânduri și 3,0-4,0 m între pomi pe rând, în ziua de azi prin utilizarea portaltoaielor vegetative medii-pitice în producerea materialului săditor, pomii pot fi plantați în sistem intensiv și chiar superintensiv. Prin folosirea unui număr mai mare de 1000 de pomi la hectar se poate majora substanțial recolta, dar și calitatea fructelor. Acesta fiind și scopul unei investiții profitabile în cultura prunului.

Dacă sunteți la început de cale vă recomandăm să apelați la o echipă profesionistă de proiectare a livezii. Care sunt etapele de proiectare precum și de plantare a livezii le puteți găsi aici: https://goo.gl/AAkkbn sau https://goo.gl/gY0ESA deasemenea vă recomandăm să luați în considerație și cei ZECE PAȘI CARE TE AJUTĂ SĂ ÎNFIINȚEZI O LIVADĂ PROFITABILĂ de pe acest site.

Livezile moderne de prun se bazează prin formarea unui așa numit gard fructifer continuu. Totodată, este obligatoriu; material săditor calitativ, soiuri productive, sol fertil, sistem de suport dar și sistem de fert-irigare. Forma de coroană: Fus zvelt sau SuperFus ce este format din câteva ramuri de bază (4-5) și un ax pe care sunt amplasate numai ramuri de rodire. De asemenea, utilizarea pomilor de prun altoiți pe portaltoaie vegetative pitice la plantare, limitează dezvoltarea lor ulterioară în livadă și permite o penetrare mai bună a luminii în coroană.

Primele fructe pot apărea în anul al doilea după plantare dacă este folosit material săditor cu vârsta de doi ani la plantare.

BLOGUL NOSTRU

Aspecte importante de care trebuie să țineți cont la plantarea livezilor

Citeste mai mult

Livadă modernă protejată contra grindinei.

Citeste mai mult